Kies ik voor een te kleine, maar betaalbare woning voor mijn gezin of voor een ruimere woning met hogere energierekeningen?  

“Mijn naam is Hemilli. Ik ben 32 jaar en afkomstig uit Brazilië. Ik ben een alleenstaande mama van 3 kinderen. 

In 2021 woonde ik met mijn toenmalige partner en 3 kinderen in een klein appartement met 2 slaapkamers. We betaalden tussen de 500 à 600 euro huur. Voor elektriciteit en gas betaalde ik 200 euro, en ik kreeg altijd geld terug. 

Maar met 3 kinderen was het appartement te klein, en we vonden een huis met 5 slaapkamers. Het huis was zeker niet tiptop in orde, maar we hadden meer ruimte en er was een tuin voor de kinderen om in te spelen. We moesten er 900 euro huur betalen. Ik werkte toen als kok in een restaurant en had een vast inkomen. Ik wist dat zo’n groot huis meer energie zou verbruiken, dus ik betaalde maandelijks 375 euro voorschot voor gas en elektriciteit. 

Maar net na de verhuizing begon alles mis te lopen. Mijn partner verliet mij en op weg naar mijn werk kreeg ik een ongeluk. Ik ging met de fiets werken, en een autobestuurder raakte mijn achterwiel, waardoor ik hard tegen de grond ging. De autobestuurder pleegde vluchtmisdrijf. Hoewel het op weg naar mijn werk was, beschouwde de verzekering mijn ongeluk niet als een werkongeval, omdat er geen tegenpartij was. Alle kosten moest ik dus zelf betalen.

Plots kwam ook de afrekening van de energie. Ik moest 3000 euro bijbetalen. Zonder job, zonder man en met gezondheidsklachten was dit de klap te veel. Ik kon het allemaal niet meer zo goed aan. 

Ik begreep het ook niet. Ik ben iemand die bewust met energie omgaat. Ik sta een uur voor de kinderen op en zet dan de verwarming op 19 graden, zodat ze het warm hebben als ze opstaan. Eenmaal op school gaat de verwarming naar 16 graden, tot we weer terugkomen van school. Ik zie mezelf zeker niet als een grootverbruiker. 

3000 euro in één klap betalen lukte niet. Ik ben toen naar de energiecel van het OCMW gestapt, want de maatschappij gaf mij twee keuzes: of een afbetalingsplan of mijn energie afsluiten. Met 3 kleine kinderen is dat laatste geen optie. De energiecel stelde voor om een digitale prepaidmeter te installeren (budgetmeter). Met dit systeem zette ik elke maand geld op de meter, en werd er elke dag een heel klein bedrag afgehouden voor mijn schulden. Met de rest van het geld dat erop stond, betaalde ik mijn energie voor de maand. Via mijn budgetmeter betaalde ik voor gas 1 euro per dag af en voor elektriciteit 70 cent. 

Het OCMW had mij ook aangemeld bij EnergiekTongeren, een project van SAAMO, waarbij ik een professionele buddy kreeg die samen met mij mijn energieverbruik bekeek. Er werd een energiescan uitgevoerd, waaruit bleek dat het huis heel slecht geïsoleerd was. Ook mijn elektrische apparaten bleken verouderd. Via het Papillon-project van SAAMO kon ik een droogkast, wasmachine en afwasmachine huren. Dit verschil merkte ik onmiddellijk. We keken wekelijks met mijn buddy via het internet mijn meterstanden na. 

In december 2023 had ik mijn volledige schuld voor gas terugbetaald, en toen kwam er weer een brief. In de periode dat ik mij zo slecht voelde, was ik vergeten facturen van gas en elektriciteit te betalen. Dit was ondertussen opgelopen tot 1600 euro. Dus kwam ik opnieuw in de schulden met mijn gas. 

Mijn huurcontract liep ondertussen ten einde, en ik kreeg 1 maand om te vertrekken van mijn huisbaas. Een betaalbare woning vinden in 1 maand is onmogelijk. Het OCMW bemiddelde en ik kreeg 2 weken extra. Via versnelde toewijzing bij woonmaatschappij Wonen in Limburg kreeg ik een sociale woning. 

Ik woon nu in een appartement met 3 slaapkamers, dichtbij de school van de kinderen. Ik betaal 375 euro huur. Ik heb ondertussen ook een nieuwe job, via het Restart-project van Bart Smeets, waar ze mensen die lang niet actief zijn geweest op de arbeidsmarkt terug activeren en zicht echt richten op hun talenten.

Ik betaal mijn energieschulden nog steeds af. Nog ongeveer 500 euro. Als je bedenkt dat ik van meer dan 4500 euro kom, dan ben ik trots en blij met mijn vooruitgang. 

Elke dag een heel klein bedrag afbetalen voel je veel minder dan één keer per maand 50 euro. Elke organisatie en dienst zou zulke afbetalingsplannen moeten aanbieden.” 

Het is essentieel dat energie betaalbaar blijft voor iedereen.

Maak het sociaal tarief opnieuw toegankelijk voor mensen in armoede.

Previous
Previous

Slecht wonen vs geen woning

Next
Next

Dure hobby vs geen hobby